swiatwemnie.pl

Gruszkowe koszyczki z francuskiego ciasta

Kruche i puszyste koszyczki z francuskiego ciasta napełnione gruszkowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy1sztuka
gruszka500gramów
masło30gramów
skrobia ziemniaczana3łyżki
sok z cytryny½sztuki

1. 

gruszka 500 g  sok z cytryny ½ sztuki

Obrane gruszki kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

2. 

cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 1 sztuka  masło 30 g  skrobia ziemniaczana 3 łyżki

Do garnka wkładamy gruszki, cukier, masło, skrobię i wszystko razem gotujemy około 5 minut dopóki gruszki troszkę nie zmiękną.

3. 

ciasto francuskie 400 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 8mm i wykrawamy foremką koszyczki, które wgniatamy do foremki.

4. 

Do każdego koszyczka dodajemy odpowiednią ilość gruszkowego nadzienia.

5. 

Pieczemy w temperaturze 200°C około 10 -15 minut na złoty kolor.

6. 

Po upieczeniu koszyczki ostrożnie wyciągamy z foremek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się