Gruszkowe koszyczki z francuskiego ciasta

Kruche i puszyste koszyczki z francuskiego ciasta napełnione gruszkowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,gruszka,cukier kryształ,ciasto francuskie,Babeczki
Babeczki
Kategorie
Babeczki ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 1600 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
gruszka | 500 330 | gramów kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
skrobia ziemniaczana | 3 35 | łyżki kcal | |
sok z cytryny | ½ ?? | sztuki kcal |
Przepis
1.
gruszka 500 gramów • sok z cytryny ½ sztuki
Obrane gruszki kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

2.
cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • masło 30 gramów • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
Do garnka wkładamy gruszki, cukier, masło, skrobię i wszystko razem gotujemy około 5 minut dopóki gruszki troszkę nie zmiękną.

3.
ciasto francuskie 400 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 8mm i wykrawamy foremką koszyczki, które wgniatamy do foremki.

4.
Do każdego koszyczka dodajemy odpowiednią ilość gruszkowego nadzienia.

5.
Pieczemy w temperaturze 200°C około 10 -15 minut na złoty kolor.

6.
Po upieczeniu koszyczki ostrożnie wyciągamy z foremek.

Smacznego!