Budyniowe osie gniazda

Słodkie budyniowe ślimaki z drożdżowego ciasta, dla dzieci i dorosłych.
przepis,fotoprzepis,skrobia kukurydziana,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ drobny | 110 440 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 180 1322 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1050 672 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
rodzynki | 80 228 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 80 289 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
świeże drożdże | 30 31 | gramów kcal |
Przepis
1. Rozczyn
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ drobny 30 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajko i wlewamy masło.

4.
Do miski wlewamy rozczyn...

5.
...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ drobny 80 gramów
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

7.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 80 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,...

8.
masło 80 gramów
...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy go z ognia i dodajemy do niego masło. Często mieszając budyń ostudzamy.

9.
rodzynki 80 gramów • mąka luksusowa pszenna T550
Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 cm. Na cieście rozcieramy budyń i posypujemy rodzynkami.

10.
Zawijamy w roladę.

11.
Kroimy na grubsze kółeczka...

12.
...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

13.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!