PRZEPISY

Budyniowe osie gniazda

Budyniowe osie gniazda

Słodkie budyniowe ślimaki z drożdżowego ciasta, dla dzieci i dorosłych.

przepis,fotoprzepis,skrobia kukurydziana,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ drobny110gramów
jajka kurze1sztuka
masło180gramów
mleko tłuste 3,5%1050mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
rodzynki80gramów
skrobia kukurydziana80gramów
sól1szczypta
świeże drożdże30gramów

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów  świeże drożdże 30 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

2. 

masło 100 gramów

Roztapiamy masło.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier kryształ drobny 30 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajko i wlewamy masło.

4. 

Do miski wlewamy rozczyn...

5. 

...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ drobny 80 gramów

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

7. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  skrobia kukurydziana 80 gramów

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,...

8. 

masło 80 gramów

...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy go z ognia i dodajemy do niego masło. Często mieszając budyń ostudzamy.

9. 

rodzynki 80 gramów  mąka luksusowa pszenna T550

Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 cm. Na cieście rozcieramy budyń i posypujemy rodzynkami.

10. 

Zawijamy w roladę.

11. 

Kroimy na grubsze kółeczka...

12. 

...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

13. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się