Budyniowe osie gniazda
![Budyniowe osie gniazda](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002163/img_pl_4x3/budyniowe-osie-gniazda_00180.jpg)
Słodkie budyniowe ślimaki z drożdżowego ciasta, dla dzieci i dorosłych.
przepis,fotoprzepis,skrobia kukurydziana,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ drobny | 110 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 180 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1050 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
rodzynki | 80 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 80 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2204.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2205.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ drobny 30 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajko i wlewamy masło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2202.jpg)
4.
Do miski wlewamy rozczyn...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2206.jpg)
5.
...i ciasto dobrze ugniatamy. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2208.jpg)
6.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ drobny 80 gramów
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2211.jpg)
7.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 80 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2212.jpg)
8.
masło 80 gramów
...którą wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy go z ognia i dodajemy do niego masło. Często mieszając budyń ostudzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2216.jpg)
9.
rodzynki 80 gramów • mąka luksusowa pszenna T550
Rodzynki przepłukujemy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 cm. Na cieście rozcieramy budyń i posypujemy rodzynkami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2222.jpg)
10.
Zawijamy w roladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2225.jpg)
11.
Kroimy na grubsze kółeczka...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2226.jpg)
12.
...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2228.jpg)
13.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002163/small/IMG_2231.jpg)
Smacznego!