swiatwemnie.pl

Orzechowa pszenna kasza

    

Smaczna i zdrowa kasza bez cukru, szczególnie nadaje się na śniadanie. Lekką słodycz uzyskuje ze śliwek i z mleka, które ma naturalnie słodki smak.

Pichcił

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

średnia

 

 

migdały15gramów
mleko tłuste 3,5%150mililitrów
nasiona słonecznika1łyżka
orzechy ziemne prażone niesolone15gramów
płatki pszenne30gramów
siemię lniane1łyżeczka
woda150mililitrów
śliwki suszone30gramów

1. 

płatki pszenne 30 gramów  śliwki suszone 30 gramów  siemię lniane 1 łyżeczka  woda 150 mililitrów

Pszenne płatki wsypujemy do garnka, dodajemy na drobno pokrojone śliwki, siemię lniane, dolewamy wodę ...

2. 

... i rozgotowujemy (3-4 minuty).

3. 

mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów

Dolewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia.

4. 

nasiona słonecznika 1 łyżka

Odstawiamy z ognia i dodajemy nasionka słonecznika.

5. 

migdały 15 gramów  orzechy ziemne prażone niesolone 15 gramów

Orzeszki i migdały na grubo siekamy.

6. 

Krótko je smażymy na suchej patelni. Gotową kaszę nimi posypujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się