swiatwemnie.pl

Smażone wołowe kuleczki

Mięsne kuleczki możemy podawać z ziemniaczanymi dodatkami, ale najsmaczniejsze są podawane z sosami albo dodatkami na gęsto.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 35 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

cebula 100 g  czosnek 10 g

Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę na drobno kroimy a czosnek dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę.

2. 

wołowe mięso mielone 500 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  sól 1.5 łyżeczki  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy mięso, troszkę mąki, sól, pieprz i jajko. Dobrze mieszamy i formujemy średniej wielkości kuleczki.

3. 

olej rzepakowy

Wkładamy na gorący olej i pod pokrywką 10 minut smażymy.

4. 

Obracamy i smażymy z drugiej strony odkryte (też około 10 minut).

5. 

Wyciągamy z patelni na ręczniczek papierowy i odstawiamy by wsiąkł pozostały olej.

6. Smażone wołowe kuleczki z knedlem i koperkowym sosem

Koperkowy sos przepis

Propozycja podania

Smażone wołowe kuleczki z knedlem i koperkowym sosem

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się