swiatwemnie.pl

Marynowane pieczone udka z indyka

Nie wiecie co ugotować z wielkich indyczych nóg? Oto smaczna inspiracja.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek8ząbków
czosnek suszony1łyżeczka
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa50mililitrów
przyprawa do grilla½łyżeczki
sól2łyżeczki
udka z indyka2sztuki
woda300mililitrów

1. 

udka z indyka 2 sztuki  oliwa 50 ml  przyprawa do grilla ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czosnek suszony 1 łyżeczka

Udka z indyka myjemy i osuszamy. Z oleju i przypraw przygotowujemy sobie marynatę, którą smarujemy udka i odstawiamy je na 24 godziny w chłodne miejsce.

2. 

czosnek 8 ząbków  cebula 200 g  sól 2 łyżeczki  woda 300 ml

Po zamarynowaniu obieramy czosnek, w udkach robimy cięcia i wciskamy do nich całe ząbki czosnku. Obieramy cebulę i kroimy na kółeczka. Udka solimy i układamy na nie cebulę, podlewamy wodą.

3. 

Pieczemy przykryte w temperaturze 180°C 1,5 godziny. Odkrywamy, według potrzeby dolewamy wody i dopiekamy odkryte na większym stopniu, 15 minut, mięso obracamy i ponownie 15 minut pieczemy. Wyciągamy z piekarnika i aż do podawania naczynie zostawiamy przykryte, żeby mięso nie wyschło.

4. 

Podajemy z knedlem i duszoną kapustą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się