swiatwemnie.pl

Segedyński gulasz

Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cebula200gramów
olej słonecznikowy20mililitrów
łopatka wieprzowa500gramów
sól1łyżeczka
mielona czerwona papryka1łyżeczka
kminek½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kiszona kapusta1000gramów
woda300mililitrów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka

1. Przygotowanie mięsa

cebula 200 g  olej słonecznikowy 20 ml  łopatka wieprzowa 500 g

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju albo smalcu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w kostki i dodajemy do cebuli.

Przygotowanie mięsa

2. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Jak mięso naciągnie dosypujemy przyprawy i sól, wymieszamy, podlejemy wodą i pod przykrywką dusimy 45 minut.

3. 

kiszona kapusta 1000 g  woda 300 ml

Z kiszonej kapusty zlewamy wodę a kapustę dodajemy do mięsa. Podlejemy zimną wodą. Wymieszamy i wszystko razem dalej dusimy pod przykrywką przez 15 minut.

4. Śmietanowo - mleczna zasmażka

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  słodka śmietana do gotowania 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wyciąg dolewamy do kapusty z mięsem, dobrze mieszamy i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Śmietanowo - mleczna zasmażka

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się