swiatwemnie.pl

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

 

Ilość porcji: 4

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

ziemniaki 4 sztuki

Cztery sztuki średniej wielkości ziemniaków gotujemy 10 minut w wodzie.

2. 

olej słonecznikowy

Folię aluminiową smarujemy olejem, kładziemy na nią ziemniaki, zapakowujemy i pieczemy w piekarniku na najwyższym stopniu prosto na kratce. Pieczemy około 30-45 minut.

3. 

smalec 40 g

W garnku roztapiamy smalec.

4. 

cebula 140 g  boczek 140 g

Cebulę obieramy, kroimy i dodajemy do smalcu. Smażymy i dodajemy pokrojoną słoninę. Słoninę z cebulą chwilkę razem smażymy.

5. 

kiszona kapusta 600 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 1 litr

Dodajemy wyciśniętą kapustę, pieprz i wodę. Mieszamy i gotujemy 15 minut pod pokrywką.

6. 

czerwona fasola w puszce 250 g

Dodajemy odcedzoną fasolę z konserwy i mieszamy.

7. 

czosnek 4 ząbki  sól

Na koniec przeciskamy do zupy oczyszczony czosnek i według smaku dosalamy.

8. 

Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika.

9. 

Ziemniaka za pomocą widelców rozrywamy ...

10. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

... i wkładamy do zupy. Możemy podawać też z łyżeczką kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się