swiatwemnie.pl

Flaczki

Doskonałe domowe flaczki.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula80gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek6ząbków
flaki wołowe1400gramów
majeranek
marchew150gramów
mielona czerwona papryka4łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7503łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
pietruszka100gramów
seler50gramów
sól
sól1łyżeczka
woda3.5litra
woda500mililitrów

1. Kuchenne przygotowanie składników, surowych flaczków

flaki wołowe 700 g  woda 2 litry  sól 1 łyżeczka

Flaczki opłukujemy pod bieżącą wodą i cały duży kawałek flaczków przemywamy w rękach. Wkładamy je do garnka z zimną wodą, pół godziny gotujemy. Po pół godzinie wodę zlewamy i flaczki ponownie zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 60 minut. Flaczki wyciągamy i po wystudzeniu kroimy na paseczki.

2. Przygotowanie zupy z flaczków

flaki wołowe 700 g  woda 1.5 litra  sól  marchew 150 g  pietruszka 100 g  seler 50 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Jeżeli surowe flaczki gotujemy sobie w domu to na zupę możemy użyć wywar z drugiego gotowania flaczków, wywar nie solimy. Jeżeli kupiliśmy sobie już podgotowane flaczki jako gotowy produkt to zalewamy je wodą i solimy. Dodajemy oczyszczone, na małe kawałki pokrojone, albo na grubo starte, warzywa i przyprawy. Flaczki i warzywa gotujemy razem 30 minut.

Przygotowanie zupy z flaczków

3. Przygotowanie zaprażki

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 80 g  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  mielona czerwona papryka 4 łyżeczki  woda 500 ml

W garnku na oleju, albo smalcu, szklimy pokrojoną cebulę,dodajemy mąkę, smażymy, dosypujemy paprykę, mieszamy i zalewamy od razu wodą ( wywarem z flaczków), żeby nam papryka nie zgorzkniała.

Przygotowanie zaprażki

4. 

Gotujemy zaprażkę, mieszamy, aż do rozgotowania mąki. Zaprażkę przecedzamy przez sitko do zupy.

5. 

czosnek 6 ząbków  majeranek  sól

Dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek - według smaku i doprowadzamy do wrzenia. Dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się