Zapiekany makaron ze szpinakiem
Doskonały szybki bezmięsny obiad.
przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),czosnek,makaron - Fusilli (spirale),twardy ser,Makarony,Przepisy na potrawy dla dzieci,
Makarony
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
makaron - Fusilli (spirale) | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mrożony szpinak | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 10 | gramów | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
twardy ser | 120 | gramów | |
woda | - |
Przepis
1.
cebula 120 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów • mrożony szpinak 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów • sól ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mrożoną kostkę szpinaku i często mieszając doprowadzamy szpinak do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę, zasmażką zalewamy szpinak i krótko gotujemy. Dodajemy według smaku sól (dla dzieci nie solimy) i przeciśnięte oczyszczone ząbki czosnku.
2.
makaron - Fusilli (spirale) 500 gramów • sól • woda
Makaron gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i mieszamy go ze szpinakiem.
3.
olej słonecznikowy 3 łyżki • twardy ser 120 gramów
Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, równomiernie rozdzielamy w nim makaron i posypujemy startym serem.
4.
W rozgrzanym piekarniku makaron zapiekamy 20 minut.
Smacznego!