PRZEPISY

Szaszłyk z grilla

Szaszłyk z grilla

Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,zielona cebulka,pokrzywa,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
imbir mielony½łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
oliwa2łyżki
pokrzywa50gramów
rzodkiewka100gramów
sól2łyżeczki
wieprzowe mięso mielone1000gramów
zielona cebulka150gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie mieszanki warzywno-mięsnej na szaszłyki

zielona cebulka 150 gramów  rzodkiewka 100 gramów

Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie kółeczka Odcinamy zielone liście rzodkiewki i usuwamy korzonki, następnie myjemy i trzemy na grubej tarce.

2. 

pokrzywa 50 gramów

Jeżeli szaszłyki przygotowujemy gdzieś w przyrodzie, możemy dodać również pokrzywę. Nazbieraną młodą pokrzywę, myjemy i urywamy liście, które kroimy na drobno.

3. 

wieprzowe mięso mielone 1000 gramów  oliwa 2 łyżki  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną cebulę, rzodkiewkę, pokrzywę, olej, sól, paprykę mieloną, imbir, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. 

Formujemy około 7 cm długie i 2 cm grube rolki.

5. 

Dwie rolki nabijamy na szpikulce i delikatnie spłaszczamy.

6. Grillowanie

Grillujemy ze wszystkich stron do zarumienienia przez około 10 - 15 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się