swiatwemnie.pl

Szaszłyk z grilla

Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

 

Ilość porcji: 10

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
zielona cebulka150gramów
rzodkiewka100gramów
pokrzywa50gramów
mięso mielone1000gramów
oliwa2łyżki
sól2łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
imbir mielony½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki

1. Przygotowanie mieszanki warzywno-mięsnej na szaszłyki

zielona cebulka 150 g  rzodkiewka 100 g

Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie kółeczka Odcinamy zielone liście rzodkiewki i usuwamy korzonki, następnie myjemy i trzemy na grubej tarce.

Przygotowanie mieszanki warzywno-mięsnej na szaszłyki

2. 

pokrzywa 50 g

Jeżeli szaszłyki przygotowujemy gdzieś w przyrodzie, możemy dodać również pokrzywę. Nazbieraną młodą pokrzywę, myjemy i urywamy liście, które kroimy na drobno.

3. 

mięso mielone 1000 g  oliwa 2 łyżki  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną cebulę, rzodkiewkę, pokrzywę, olej, sól, paprykę mieloną, imbir, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

4. 

Formujemy około 7 cm długie i 2 cm grube rolki.

5. 

Dwie rolki nabijamy na szpikulce i delikatnie spłaszczamy.

6. Grillowanie

Grillujemy ze wszystkich stron do zarumienienia przez około 10 - 15 minut.

Grillowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się