swiatwemnie.pl

Pikantna pasta z bakłażana

Gęsta pasta z bakłażana jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smaczne wegetariańskie danie przygotujemy gdy ją podamy z pieczonymi ziemniakami.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
oliwa3łyżki
cebula60gramów
czosnek5ząbków
cukier kryształ3łyżeczki
czarny pieprz mielony1łyżeczka
bakłażan500gramów
woda3łyżki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
ziemniaki1000gramów
kminek½łyżeczki
sólg

1. Cebulowo - czosnkowa baza

oliwa 3 łyżki  cebula 60 g  czosnek 5 ząbków

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego obraną, pokrojoną cebulę i obrane całe ząbki czosnku. Chwilkę smażymy.

Cebulowo - czosnkowa baza

2. 

cukier kryształ 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i czarny mielony pieprz. Mieszamy aż cukier zacznie się karmelizować.

3. 

bakłażan 500 g  woda 3 łyżki

Bakłażan myjemy, kroimy na kostki i dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Smażymy, solimy i podlewamy wodą. 10 minut dusimy pod pokrywką do miękkości.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 ml

Dodajemy śmietanę i według smaku dodajemy małą albo większą ostrą papryczkę chilli. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, przekładamy do głębokiej miski i blenderem miksujemy na gładką pastę.

5. Wskazówka na konsumpcję z pieczonymi ziemniakami (4 porcje)

ziemniaki 1000 g  kminek ½ łyżeczki  sól

Ziemniaki obieramy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je kminkiem i pieczemy na chrupiąco. Gotowe solimy.

Wskazówka na konsumpcję z pieczonymi ziemniakami (4 porcje)

6. 

Ziemniaki konsumujemy z ciepłą bakłażanową pastą, na którą według smaku możemy sobie pozwolić i w większej ilości.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się