swiatwemnie.pl

Kwaśna zupa ziemniaczana

Przepis na przygotowanie klasycznej białej kwaśnej zupy ziemniaczanej. Zupę gotujemy prosto i szybko, tak samo jak gotowała moja mama, babcia, prababcia i praprapra...

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 400 g  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości (około 15 minut).

2. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra

Dodajemy mleko i zagotowujemy.

3. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Do mleka dodajemy śmietanę, mąkę i mieloną czerwoną paprykę do uzyskania gładkiej struktury.

4. 

sól  ocet 2 łyżki

Zawiesinę dodajemy do bazy z ziemniaków i gotujemy przez 3-4 minuty ciągle mieszając. Dodajemy sól i ocet do smaku. Ocet dodajemy do zupy odmierzając łyżką stołową i próbujemy. Nigdy nie dolewamy ocet bezpośrednio z butelki.

5. 

masło 50 g

Po odstawieniu zupy z kuchenki dodajemy masło mieszając do momentu jego rozpuszczenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się