swiatwemnie.pl

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Klasyczny przepis na przygotowanie kapusty włoskiej na gęsto z kuchni naszych mam.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula80gramów
czosnek4ząbki
kapusta włoska1200gramów
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
sól
woda200mililitrów
ziemniaki350gramów

1. 

cebula 80 g  kapusta włoska 1200 g  ziemniaki 350 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Główkę kapusty włoskiej płuczemy, usuwamy uszkodzone, suche albo bardzo zabrudzone zewnętrzne liście i kapustę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  sól  kminek mielony ½ łyżeczki  woda 200 ml

W dużym garnku na oleju ( smalcu ) smażymy cebulę, kapustę i ziemniaki. Solimy, posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Ziemniaki z kapustą dusimy do miękkości około 30 minut, często mieszamy a w razie potrzeby podlewamy wodą.

3. 

czosnek 4 ząbki  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

Czosnek obieramy i przeciśnięty przez praskę dodajemy do ugotowanej kapusty. W mleku rozmieszamy mąkę, dolewamy do kapusty i gotujemy.

4. 

Kapustę możemy podawać z klopsikami, pieczoną kiełbasą lub parówkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się