swiatwemnie.pl

Twarogowy deser z rabarbarem

Lekki, orzeźwiający deser na kruchym cieście ze słodkim twarogiem i orzeźwiającym rabarbarem.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  jajka kurze 2 sztuki  masło 100 g  cukier kryształ 50 g  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

3. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 1 łyżka

Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę.

4. 

twaróg granulowany 500 g  cukier kryształ 5 łyżek  skórka z cytryny  skrobia kukurydziana 60 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml

Mieszamy twaróg, śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i skrobię. Na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę.

5. 

Smarujemy masłem brytfannę lub naczynie żaroodporne.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na kształt brytfanny.

7. 

Ciasto wkładamy do brytfanny i palcami rozciągamy po bokach.

8. 

Zalewamy kremową masą.

9. 

rabarbar 500 g  cukier kryształ 4 łyżki

Na wierzchu układamy cienkie płatki obranego rabarbaru i posypujemy je cukrem.

10. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C przez 60-80 minut, aż nabierze złotego koloru. Przez pierwszych 40 minut ciasto powinno być przykryte.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się