swiatwemnie.pl

Szafranowe risotto

Kremowy przysmak o delikatnym smaku, znany jako Risotto alla Milanese.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cebula 200 g  masło 50 g

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy na drobne kawałki, szklimy ją na małej ilości masła.

2. 

ryż okrągłoziarnisty 500 g

Dodajemy dwie filiżanki ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty.

3. 

szafran  wino białe wytrawne 1 dl  wołowy wywar 1 litr

Dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina i szczyptę szafranu. Gdy wino odparuje, dolewamy wywar wołowy i gotujemy dopóki ryż się nie ugotuje.

4. 

ser Parmezan 100 g  masło 100 g

Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się