swiatwemnie.pl

Śmietanowo koperkowa zupa

Klasyczna zupa naszej babci.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cukier kryształ2łyżeczki
koper20gramów
masło30gramów
mleko tłuste 3,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
młode ziemniaki600gramów
ocet1łyżka
sól1.5łyżeczki
sól
woda800mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. Gotujemy ziemniaki

młode ziemniaki 600 g  woda 800 ml  sól 1.5 łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości (15-20 min.).

Gotujemy ziemniaki

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mleko tłuste 3,5% 350 ml

Mąkę mieszamy w śmietanie i mleku. Dolewamy do ziemniaków i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

3. 

koper 20 g

Koperek myjemy i siekamy, ...

4. 

cukier kryształ 2 łyżeczki  ocet 1 łyżka  sól

... dodajemy do zupy, odstawiamy z ognia, delikatnie słodzimy i doprawiamy octem. Według potrzeby dosalamy.

5. 

masło 30 g

Doprawiamy kawałkiem masła.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się