swiatwemnie.pl

Pączki Cecylii

Tradycyjny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 40 g  cukier puder 40 g  mąka luksusowa pszenna T550 500 g  żółtko jajka 4 sztuki  masło 75 g  rum 3 łyżki  sól

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę z odważonego cukru i około 1 łyżeczkę z odważonej mąki. Wyrabiamy zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy szczyptę soli, zakwas, żółtka, roztopione masło i rum.

2. 

Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte.

3. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą garnuszka wykrawamy kółeczka. W każdym kółeczku palcem robimy wgłębienie.

4. 

olej do smażenia  masło

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy dodać troszkę masła, aby pączki nie wsiąkały dużo oleju) i wkładamy do niej pączki. Zawsze najpierw stroną na której jest wgłębienie. Smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony.

5. 

cukier puder  cukier waniliowy

Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe, ale nie gorące pączki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się