swiatwemnie.pl

Orzechowy domowy makaron

Makaron ulubiony nie tylko przez dzieci, ale i przez dorosłych.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mąka tortowa pszenna T450 500 g  woda 200 ml  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto z początku będzie rzadkie, ale odstawiamy je na około 15 minut odpocząć i wtedy stężeje. Dlatego więcej mąki nie dodajemy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dobrze je ugniatamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Ciasto podczas rozwałkowywania cały czas przewracamy i posypujemy mąką. Ciasto się wtedy dobrze wyrabia, jest twarde ale i jednocześnie elastyczne

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  woda  sól

Brzegi odcinamy, i ciasto kroimy na szersze paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy do wyschnięcia do wtedy aż nam się w większym garnku zagotuje woda z około łyżeczką soli na 4 litry wody.

5. 

Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze paski makaronu.

6. 

Pokrojony makaron na stolnicy rozdzielamy. Dają się lekko rozdzielić.

7. 

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

8. 

Ugotowany przecedzamy i przepłukujemy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

9. 

masło 80 g

W misce go polewamy roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod kołdrę (do łóżka) żeby makaron nie wystygł i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Makaron z drugiej partii dodajemy do pierwszej i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta utworzy nam się około 1 kilogram gotowanego makaronu.

10. 

orzechy włoskie 250 g  cukier puder

Orzechy mielimy i razem z cukrem (według smaku) dodajemy je do makaronu.

11. 

W misce wszystko razem mieszamy.

12. 

Podajemy z łyżeczką kwaskowatego dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się