swiatwemnie.pl

Makaron zapiekany z brokułem

Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, brokułem i szynką. Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać różnego rodzaju krótkie makarony w kształcie rurek np.: pipe rigate, penne rigate lub rigatoni.

 

Ilość porcji: 7

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

makaron 500 g  brokuły 1 sztuka  zielona fasola (mrożona) 150 g

Makaron gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (al dente). Odcedzamy go, opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w brytfannie. Podczas gotowania makaronu gotujemy również przez 5 minut brokuł razem z mrożoną fasolką.

2. 

olej słonecznikowy  szynka wieprzowa 150 g  czosnek 3 szczypty  pomidory 210 sztuk

Na patelni smażymy szynkę, różyczki brokuła, fasolkę a po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 g  ser topiony 50 g  przyprawa warzywna 1 łyżka  czarny pieprz mielony

Wszystko to doprawiamy pieprzem i wegetą, dodajemy ser topiony i zalewamy słodką śmietaną. Mieszamy i od razu odstawiamy.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Tak przygotowaną masę wylewamy na makaron i delikatnie mieszamy. W mleku mieszamy roztrzepane jajko i wylewamy je na makaron.

5. 

ser półtwardy 100 g

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Po około 10 minutach posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się