swiatwemnie.pl

Kukurydziane muffiny z rodzynkami i sezamem

Zdrowe muffiny - ciasteczko dobre podczas diety. Przy tolerancji glutenu z płatków owsianych ale i odpowiednie też w diecie bezglutenowej.

 

Ilość porcji: 9

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cukier trzcinowy1łyżeczka
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu100mililitrów
miód80gramów
mąka kukurydziana (polenta)100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
płatki owsiane50gramów
rodzynki60gramów
woda200mililitrów
ziarna sezamu1łyżeczka

1. 

rodzynki 60 g

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

2. 

płatki owsiane 50 g  woda 200 ml

Płatki owsiane zalewamy wodą.

3. 

mąka kukurydziana (polenta) 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  miód 80 g  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 100 ml

Jajko mieszamy z miodem i jogurtem, ...

5. 

... płatki odcedzamy ...

6. 

... i razem z jogurtowo-jajeczno-miodową masą dodajemy do mąki.

7. 

Dodajemy odcedzone rodzynki ...

8. 

... i płynne ciasto rozdzielamy do silikonowych foremek na muffiny. Jeśli użyjemy blachę do pieczenia muffin musimy formę wysmarować masłem i posypać mąką.

9. 

ziarna sezamu 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 1 łyżeczka

Pieczemy w temperaturze 160°C 25-30 minut na najwyższym stopniu w piekarniku. Potem muffiny wyciągamy, posypujemy sezamem i cukrem. Muffiny wkładamy z powrotem do piekarnika i dopiekamy 5-8 minut w 180°C.

10. 

Wystudzone muffiny wyciągamy z foremek i możemy podawać.
1 szt ma wartość energetyczną około 110 kcal

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się