Twarogowy deser z rabarbarem
Lekki, orzeźwiający deser na kruchym cieście ze słodkim twarogiem i orzeźwiającym rabarbarem.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rabarbar,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Ciasta kremowe,,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 10 | łyżek | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
rabarbar | 500 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 60 | gramów | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki | |
twaróg granulowany | 500 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
4.
twaróg granulowany 500 gramów • cukier kryształ 5 łyżek • skórka z cytryny • skrobia kukurydziana 60 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Mieszamy twaróg, śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i skrobię. Na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę.
5.
Smarujemy masłem brytfannę lub naczynie żaroodporne.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na kształt brytfanny.
7.
Ciasto wkładamy do brytfanny i palcami rozciągamy po bokach.
8.
Zalewamy kremową masą.
9.
rabarbar 500 gramów • cukier kryształ 4 łyżki
Na wierzchu układamy cienkie płatki obranego rabarbaru i posypujemy je cukrem.
10.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C przez 60-80 minut, aż nabierze złotego koloru. Przez pierwszych 40 minut ciasto powinno być przykryte.
Smacznego!