PRZEPISY

Twarogowy deser z rabarbarem

Twarogowy deser z rabarbarem

Lekki, orzeźwiający deser na kruchym cieście ze słodkim twarogiem i orzeźwiającym rabarbarem.

przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rabarbar,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Ciasta kremowe,,Sezonowe przepisy

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ50gramów
cukier kryształ10łyżek
jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
rabarbar500gramów
skrobia kukurydziana60gramów
skórka z cytryny-
sól¼łyżeczki
twaróg granulowany500gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

3. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 1 łyżka

Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę.

4. 

twaróg granulowany 500 gramów  cukier kryształ 5 łyżek  skórka z cytryny  skrobia kukurydziana 60 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów

Mieszamy twaróg, śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i skrobię. Na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę.

5. 

Smarujemy masłem brytfannę lub naczynie żaroodporne.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na kształt brytfanny.

7. 

Ciasto wkładamy do brytfanny i palcami rozciągamy po bokach.

8. 

Zalewamy kremową masą.

9. 

rabarbar 500 gramów  cukier kryształ 4 łyżki

Na wierzchu układamy cienkie płatki obranego rabarbaru i posypujemy je cukrem.

10. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C przez 60-80 minut, aż nabierze złotego koloru. Przez pierwszych 40 minut ciasto powinno być przykryte.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się