swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka

Chrupiące ciasteczka na świąteczny czas.

 

Ilość porcji: 30

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
  

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  cukier puder 75 g  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  migdały mielone 50 g  sól 1 szczypta  masło 150 g  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę i mielone migdały. Dodajemy szczyptę soli, masło i jajka.

2. 

Wyrabiamy ciasto które odkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

Ciasto wyciągamy, formujemy z niego rolkę którą równomiernie kroimy na 30 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt kulki. Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie. Potem je ręką zgniatamy na małe placuszki.

4. 

Na środku placuszka drugą stroną łychy robimy wgłębienie. Ciasteczka pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.

5. 

biała czekolada

Nad parą rozpuszczamy czekoladę.

6. 

Wgłębienia w ciasteczkach napełniamy tą czekoladą.

7. 

polewa czekoladowa

Rozpuszczamy ciemną czekoladową polewę a po stężeniu białej czekolady w wgłębieniach, ciasteczka maczamy w ciemnej czekoladzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się