PRZEPISY

Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka

Bożonarodzeniowe kawowe ciasteczka

Chrupiące ciasteczka na świąteczny czas.

przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
cukier puder75gramów
jajka kurze1sztuka
kawa rozpuszczalna2łyżeczki
masło150gramów
migdały mielone50gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
polewa czekoladowa-
sól1szczypta

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 75 gramów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  migdały mielone 50 gramów  sól 1 szczypta  masło 150 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę i mielone migdały. Dodajemy szczyptę soli, masło i jajka.

2. 

Wyrabiamy ciasto które odkładamy na godzinę do lodówki.

3. 

Ciasto wyciągamy, formujemy z niego rolkę którą równomiernie kroimy na 30 kawałków. Każdy kawałek formujemy na kształt kulki. Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiedniej odległości od siebie. Potem je ręką zgniatamy na małe placuszki.

4. 

Na środku placuszka drugą stroną łychy robimy wgłębienie. Ciasteczka pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Zostawiamy do wystygnięcia.

5. 

biała czekolada

Nad parą rozpuszczamy czekoladę.

6. 

Wgłębienia w ciasteczkach napełniamy tą czekoladą.

7. 

polewa czekoladowa

Rozpuszczamy ciemną czekoladową polewę a po stężeniu białej czekolady w wgłębieniach, ciasteczka maczamy w ciemnej czekoladzie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie