swiatwemnie.pl

Zupa z buraków ćwikłowych

Niepowtarzalnie czerwona i zdrowa zupa z buraków ćwikłowych uzupełni w organizmie potrzebne witaminy.

 

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
burak ćwikłowy600gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kostka warzywna10gramów
pomidory300gramów
ser Feta200gramów
sok z cytryny1łyżka
sól1łyżeczka
woda2litry

1. 

burak ćwikłowy 600 g  woda 2 litry

Ćwikłę obieramy i gotujemy do miękkości w wrzącej wodzie około 45 minut.

2. 

kostka warzywna 10 g

Z wywaru z ćwikły odkładamy 750 ml do mniejszego garnka. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim jedną warzywną kostkę.

3. 

pomidory 300 g

Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy.

4. 

sok z cytryny 1 łyżka

Do wywaru wkładamy na kostki pokrojoną ugotowaną ćwikłę. Dodajemy sok z połowy cytryny. 5 minut gotujemy.

5. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Do zupy dodajemy na małe kostki pokrojone pomidory i jeszcze 10 minut gotujemy. Zupę solimy i blenderem miksujemy. Delikatnie pieprzymy.

6. 

ser Feta 200 g

Zupę serwujemy z kawałkami sera tofu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się