swiatwemnie.pl

Zapiekane łazanki z szynką

Klasyczny rarytas :) z naszych szkolnych stołówek. Podajemy z ogórkiem konserwowym.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

makaron - łazanki 600 g  woda  sól  oliwa

Większe łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju około 8 minut. Potem je odcedzamy, szybko przepłukujemy zimną wodą...

2. 

smalec 20 g

... i wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy tłuszcz i mieszamy.

3. 

szynka wieprzowa duszona 400 g

Szynkę kroimy na kostki.

4. 

Dodajemy je do makaronu i dobrze (najlepiej rękami) mieszamy.

5. 

smalec  bułka tarta

Brytfannę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wkładamy do niej makaron z szynką, które delikatnie dociskamy i wyrównujemy.

6. 

jajka kurze 4 sztuki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  słodka śmietana do gotowania 250 ml

Makaron zalewamy rozmieszanymi jajkami, z solą i pieprzem, w mleku i śmietanie.

7. 

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200°C około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się