swiatwemnie.pl

Twarogowy jabłecznik

Przepis na stosunkowo prosty kołacz z twarogowego ciasta z jabłkowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie twarogowego ciasta

twaróg granulowany 500 g  mąka luksusowa pszenna T550 400 g  cukier puder 60 g  olej słonecznikowy 8 łyżek  sól  proszek do pieczenia

Mieszamy twaróg, jajka, mąkę, cukier, olej i szczyptę soli. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Formujemy bochenek ciasta i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Przygotowanie twarogowego ciasta

2. Jabłkowe nadzienie

jabłka tarte ½ kg  cukier cynamonowy  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Na grubo trzemy jabłka, albo użyjemy niesłodzone przetworzone. Dodajemy opakowanie cukru cynamonowego i skrobię.

Jabłkowe nadzienie

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i napełniamy jabłkowym nadzieniem. Możemy zrobić rożki, sakiewki albo ciasto przełożyć przez nadzienie jak strudel. Dobrze dociskamy ciasto w łączeniach aby nam nie wyciekło nadzienie.

4. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C około 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się