swiatwemnie.pl

Śliwkowe ciasto pod pierzynką

NO_DESC_

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  masło 130 g  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 80 g  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Do mąki dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka, cukier i mleko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

2. 

Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i palcami je ugniatamy do przygotowanej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy 15 minut.

3. 

twaróg mielony 250 g  cukier puder 80 g  budyń w proszku różne smaki 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  żółtko jajka 1 sztuka

Nadzienie przygotujemy zmieszaniem twarogu z cukrem, budyniem w proszku. Dodajemy sok z jednej cytryny i żółtko. Wszystko razem mieszamy.

4. 

śliwki 600 g

Upieczony korpus wyciągamy. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście, na wierzch układamy rozpołowione i pozbawione pestek śliwki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut.

5. 

białko jajka 4 sztuki  cukier trzcinowy 2 łyżki  orzechy włoskie 30 g

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Ciasto po 20 minutach pieczenia smarujemy ubitym białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się