swiatwemnie.pl

Risotto z serem Pecorino

Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cebula200gramów
groszek100gramów
kostka warzywna20gramów
masło50gramów
ocet jabłkowy40mililitrów
oliwa2łyżki
rodzynki30gramów
rum50mililitrów
ryż okrągłoziarnisty250gramów
seler200gramów
ser Pecorino70gramów
woda1litr

1. 

rodzynki 30 g  rum 50 ml

Garść rodzynek zalewamy rumem i odstawiamy do nasączenia.

2. 

cebula 200 g  seler 200 g  oliwa 2 łyżki  ryż okrągłoziarnisty 250 g  ocet jabłkowy 40 ml

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oliwie wraz z drobno posiekanym selerem. Dodajemy filiżankę ryżu, ocet i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

3. 

woda 1 litr  kostka warzywna 20 g  groszek 100 g

Dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnie byłoby wykorzystać rosół). Gdy woda zacznie się gotować, należy dodać groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeb i gotujemy, do momentu aż ryż nie będzie gotowy.

4. 

ser Pecorino 70 g  masło 50 g

Na koniec dodajemy kawałek masła, starty ser Pecorino i rodzynki. Mieszamy i podgrzewamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się