swiatwemnie.pl

Pogacze ziemniaczane

Przepis na kruche pogacze ziemniaczane z ciasta drożdżowego. Po upieczeniu są miękkie i pachnące.

 

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  świeże drożdże 30 g  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 300 g  mąka luksusowa pszenna T550 200 g  sól 3 łyżeczki  olej słonecznikowy 0.1 litra

Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże. Po uzyskaniu rozczynu mieszamy z resztą składników i wyrabiamy nie klejące się ciasto. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

2. 

Po 20 minutach ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

3. 

ziemniaki 200 g  masło 120 g

Na ciasto trzemy wystudzone ziemniaki ugotowane w mundurkach i masło albo margarynę.

4. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg składamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby brzegi ciasta dotykały się nawzajem. Ciasto ponownie obracamy.

5. 

Przekładamy jeden brzeg przez drugi, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut, by ciasto jeszcze troszkę wyrosło.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i cały proces składania powtarzamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

7. 

Potem ciasto znowu rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Nożem robimy krateczki i wykrawamy okrągłe pogacze.

8. 

jajka kurze  ziarna sezamu

Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub kminkiem.

9. 

Pieczemy w temperaturze ok 200°C 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się