swiatwemnie.pl

Naleśniki bananowe

Innowacyjna wersja klasycznego przysmaku, która zadowoli największych smakoszy. Na zdjęciu naleśnik jest wypełniony śliwkowym powidłem i posypany białym cukrem i cynamonem.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

banan 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 1 łyżka  cynamon mielony ½ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 400 g

Pokrojone banany, mleko, jajka, cukier, cynamon i sól miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy mąkę, dopóki ciasto nie uzyska gęściejszej konsystencji. Masa powinna mieć taką gęstość, aby po usmażeniu naleśnik nie rozrywał się. Jeśli podczas obracania naleśnik rozrywa się, do ciasta należy jeszcze dodać mąki.

Przygotowanie ciasta

2. Smażenie naleśników

olej słonecznikowy

Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

Smażenie naleśników

3. Podawanie

O tym, jak naleśniki zostaną podane decydują jedynie granice naszej fantazji. Od najprostszego posypania cukrem, kakao lub cynamonem poprzez smarowanie dżemem, nutellą lub nadziewanie świeżymi owocami po udekorowanie bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od naszych upodobań i smaku.

Podawanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się