swiatwemnie.pl

Lodowe brzoskwiniowe kostki

Łagodne ciasto bez mąki, w sam raz jako przekąska w gorący letni dzień. Podajemy dobrze schłodzone.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

biała czekolada 200 g

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

2. 

twaróg mielony 200 g

Twaróg mieszamy w misce.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem.

5. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka ...

6. 

... i pianę z białek.

7. 

olej słonecznikowy

Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i formę wraz z papierem smarujemy olejem.

8. 

Wlewamy ciasto.

9. 

Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód piekarnika kładziemy dużą blachę z wodą. Na kratkę nad blachą wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160-170°. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto na 15 żeby się dopiekło. Upieczony spód jest zwarty i delikatnie różowego koloru.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  cukier kryształ 60 g

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

11. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  budyń waniliowy w proszku 74 g  Mączka chleba świętojańskiego 20 g

W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ...

12. 

... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń.

13. 

masło 100 g

Do budyniu dodajemy masło a krem rozsmarowujemy na upieczonym spodzie.

14. 

brzoskwinie z kompotu 800 g  woda 200 ml  Agar 4 g

Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone kompotowe albo świeże brzoskwinie (400g). Odstawiamy do wystudzenia. Sok z kompotu mieszamy z wodą, mieszamy w nim żelatynę agar, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i ostudzamy w wodnej kąpieli do początkującego zgęstnienia. Płynu na agar musimy mieć razem około 500ml. Jeśli użyjemy przy przygotowaniu świeże brzoskwinie, mieszamy agar tylko z wodą (około 500 ml) z cukrem według smaku i odrobiną soku z cytryny.

15. 

Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto wkładamy do lodówki.

16. 

Serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się