swiatwemnie.pl

Kremowe kakaowe ciasto

Trójkolorowe kremowe fale na delikatnym kakaowym spodzie. Ciasto, które zadowoli nawet tych najbardziej wymagających smakoszy.

 

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Spód

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 200 g

Ubijamy jajka z cukrem.

Spód

2. 

masło 100 g

Ubijamy roztopione schłodzone masło.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  proszek do pieczenia 8 g  kakao proszek 30 g

Wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

4. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml  olej słonecznikowy 50 ml  rum 2 łyżki

Na koniec dodajemy mleko, olej i rum...

5. 

,.. i mikserem 5 minut ubijamy.

6. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Wylewamy ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką mniejszej blachy.

7. 

Pieczemy w temperaturze 190°C około 30 minut.

8. Trójkolorowy krem

mleko tłuste 3,5% 350 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g

Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, często mieszając studzimy go.

Trójkolorowy krem

9. 

cukier puder 3 łyżki  masło 100 g

Do budyniu dodajemy cukier i masło.Mieszamy na gładką masę. Oddzielamy 2/3 kremu i rozdzielamy do dwóch miseczek.

10. 

kakao proszek 5 łyżek

Do jednej miseczki dodajemy 1 łyżkę kakaa. Mieszamy na jasno kakaowy krem. Do drugiej miseczki dodajemy 4 łyżki kakaa. Mieszamy na ciemny krem.

11. 

Każdy krem osobno nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobnymi końcówkami. Kremy na przemian nakładamy na przygotowany spód.

12. 

Ciasto wkładamy do lodówki by stężało.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się