swiatwemnie.pl

Karmelowo - nektarynkowe odwrócone ciasto

Soczyste letnie ciasto do popołudniejszej kawy czy herbaty o piątej.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie nektarynek

nektarynki 500 g

Nektarynki myjemy, rozpoławiamy i kroimy na kawałki.

Przygotowanie nektarynek

2. Karmel

cukier kryształ 100 g  masło 100 g

Do garnka wsypujemy kryształowy cukier. Stopniowym podgrzewaniem i mieszaniem karmelizujemy go. Dodajemy masło i mieszamy do rozcieńczenia karmelu i roztopienia masła. Do karmelu wrzucamy nektarynki.

Karmel

3. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 50 g  cukier waniliowy 8 g  sól  cytryna 1 sztuka

Jajka mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem i szczyptą soli. Dodajemy startą skórkę z cytryny nie potraktowanej chemicznie. Nektarynki odcedzamy a karmelowo- masłowy roztwór wlewamy do jajek, mieszamy.

Przygotowanie ciasta

4. 

masło 10 g  płatki owsiane 50 g

Naczynie natłuszczamy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Na dnie równomiernie rozkładamy nektarynki.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia 12 g

Do jajecznej masy dodajemy mąkę do której dodaliśmy proszek do pieczenia i ciasto na gładko mieszamy. Wylewamy je na nektarynki.

6. Pieczenie

Pieczemy z nagrzanym piekarniku w 200°C około 20 - 25 minut.

Pieczenie

7. 

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Po brzegach naczynia ciasto delikatnie luzujemy. Naczynie szybko przewracamy i ciasto wyciągamy. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się