swiatwemnie.pl

Francuskie jabłkowe ciasto

Francuskie jabłkowe ciasto doskonale nadaje się na chłodne jesienne popołudnie przy kawie.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

cukier puder 100 g  jajka kurze 2 sztuki

W misce na pianę ubijamy cukier z jajkami.

2. 

sól  mąka chlebowa pszenna T750 150 g  proszek do pieczenia 15 g

Dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Na koniec dodajemy olej i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.

4. 

Połowę ciasta wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną okrągłą formę o średnicy 25 cm.

5. 

jabłka 370 g

Na cieście układamy na cienkie plasterki pokrojone jabłka.

6. 

Zalewamy drugą połową ciasta.

7. 

Ciasto pieczemy 30 minut na 180 °C. Podczas pieczenia przygotowujemy sobie polewę.

8. 

masło 80 g  cukier cynamonowy 20 g  jajka kurze 1 sztuka

Polewę przygotowujemy roztapiając masło, dodając cukier cynamonowy i jajko. Wylewamy ją na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się