Ziemniaczane kluski - haluszki
Podstawowa receptura na przygotowanie tradycyjnych ziemniaczanych klusek, które możemy podawać w różnych wersjach.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,jajka kurze,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | - | ||
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
2.
sól 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów
Dodajemy sól, jajka i mąkę. Mieszamy i na chwilkę odstawiamy. WSKAZÓWKA: Jak jest ciasto rzadkie, dodajemy więcej mąki.
3.
W większym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól. Do gotującej się wody przez sitko na kluski albo tarko o grubych oczkach przecieramy przygotowane ciasto.
4.
Kluski gotujemy około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
5.
Ugotowane kluski przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, skrapiamy olejem aby się nie sklejały i mieszamy.
Smacznego!