swiatwemnie.pl

Śmietanowo-bananowe ciasto

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto. Jego jedyną wadą jest to że zanim go skosztujecie musicie wytrzymać kilka godzin - bo ciasto musi sobie poleżeć w lodówce :)

 

Ilość porcji: 24

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
 

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. Biszkoptowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 g  woda 6 łyżek

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą na pianę.

Biszkoptowy spód

2. 

białko jajka 6 sztuk  cukier puder ½ łyżeczki

Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 140 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

Lekko dodajemy przygotowaną pianę z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.

7. 

dżem morelowy 4 łyżki  woda 1 łyżka

Na gorące ciasto smarujemy dżem który wcześniej rozrzedziliśmy z odrobiną wody.

8. 

banan 350 g

Banany obieramy i kroimy na kółeczka. Układamy je na spodzie.

9. Śmietanowo-czekoladowe nadzienie

czekolada do gotowania 150 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 800 g

Do miski dajemy kwaśną śmietanę. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Gdy jest częściowo roztopiona dodajemy do niej 2 łyżki śmietany.

Śmietanowo-czekoladowe nadzienie

10. 

Od razu gorącą czekoladę wlewamy do śmietany, mieszamy ...

11. 

... i smarujemy na bananach. Nadzienie wyrównujemy i ciasto wkładamy na 4-6 godzin do lodówki.

12. 

biała czekolada

Stężone ciasto kroimy i ozdabiamy wiórkami białej czekolady.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się