PRZEPISY

Naleśniki Admirał

Naleśniki Admirał

Wyśmienity naleśnikowy tort dla klasyków łasuchowania.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mielone orzechy włoskie,czekolada,Naleśniki

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Naleśniki  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ9łyżek
czekolada60gramów
kakao proszek3łyżki
masło2łyżeczki
masło30gramów
mielone orzechy włoskie9łyżek
mleko półtłuste 1,5%700mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sól-

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z mąki, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia mieszamy gładkie ciasto naleśnikowe.

2. 

cukier kryształ 9 łyżek  mielone orzechy włoskie 9 łyżek  kakao proszek 3 łyżki

Przygotowujemy cukier, posiekane albo mielone orzechy oraz kakao. Okrągłą formę tortową wykładamy papierem do pieczenia.

3. 

masło 1 łyżeczka

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła i zaraz po jego roztopieniu nalewamy ciasto naleśnikowe. Masło nie może się przypalić. Naleśnik pieczemy tylko z jednej strony.

4. 

Usmażony naleśnik nieusmażoną stroną do góry wkładamy do formy. Od razu zaczynamy smażyć drugi naleśnik. Gdy drugi naleśnik się smaży, posypujemy ten pierwszy łyżką cukru, łyżką orzechów i odrobiną kakaa.

5. 

Drugi naleśnik kładziemy na ten pierwszy, tak samo nie upieczoną stroną do góry. Cały postęp z posypywaniem i dokładaniem kolejnych naleśników powtarzamy do końca. Naleśników ma być 10 sztuk, przy czym na ostatni naleśnik wykorzystamy większą ilość ciasta - około 70 ml.

6. 

Ostatni naleśnik obracamy upieczoną stroną do góry i już go niczym nie posypujemy.

7. 

masło 30 gramów

Wierzch naleśnikowego tortu polewamy roztopionym masłem i przykryty wkładamy do rozgrzanego na najwyższy stopień piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut.

8. 

czekolada 60 gramów  masło 1 łyżeczka

Gdy tort częściowo wystygnie polewamy go roztopioną czekoladą z odrobiną masła.

9. 

Tort możemy podawać pokrojony na kawałki ciepły lub zimny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie