Domowe sojowe batoniki
Przepis na przygotowanie sojowych batoników, które są nie do odróżnienia od tych prawdziwych.
przepis,fotoprzepis,Wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
herbatniki jasne | 200 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mąka sojowa | 200 | gramów | |
rum trzcinowy biały | 100 | mililitrów | |
skondensowane słodzone mleko | 400 | gramów |
Przepis
1.
mąka sojowa 200 gramów
Świeżą okarę (wytłoczyny sojowe) suszymy w piekarniku. Jak mamy kupne nie musimy ich suszyć. Zamiast okary możemy użyć sojową mąkę.
3.
skondensowane słodzone mleko 400 gramów • rum trzcinowy biały 100 mililitrów • masło 100 gramów
Dodajemy 2 godziny gotowane skondensowane mleko, rozpuszczony tłuszcz, rum albo 1 łyżeczkę rumowego ekstraktu.
4.
Wszystko dobrze mieszamy ... wytworzy się jednolita lepiąca masa, którą odkładamy na godzinę, dwie do lodówki.
5.
Z zastygniętej masy wykrawamy i kształtujemy batoniki o długości 8 cm i średnicy 3 cm. Ja sobie zrobiłem na to formę z przeciętej rolki folii aluminiowej... :)
6.
Gotowe batoniki zawijamy w folię. Wartość energetyczna jednego 50 gramowego batonika to 877 kJ (210 kcal).
Smacznego!