swiatwemnie.pl

Połamane ciasto

Łatwe, łagodne, twarogowe ciasto idealne na śniadanie, jako dodatek do herbaty lub kawy.

 

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 g  cukier kryształ 150 g  woda 200 ml  olej słonecznikowy 150 ml  jajka kurze 3 sztuki  kakao proszek 2 łyżki  proszek do pieczenia 10 g

Mąkę, cukier, wodę, olej, jajka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy na pianę.

2. 

twaróg mielony 500 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier waniliowy 12 g  cukier kryształ 100 g

Twaróg mieszamy z jajkiem, z obydwoma cukrami i wkładamy go do grubego, foliowego (ewentualnie cukierniczego) woreczka.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto kakaowe wylewamy na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Róg woreczka z twarogiem odcinamy i robimy około 1 cm otwór.

4. 

Masę twarogową wyciskamy na ciasto tak, aby powstała kratownica. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200° przez 25 - 30 minut.

5. 

Podczas pieczenia masa twarogowa częściowo zapadnie się do ciasta. Za pomocą wykałaczki dowiemy się, czy ciasto jest upieczone. Wbijamy ją do kakaowej części upieczonego ciasta. Po wyciągnięciu musi być sucha, bez przyklejonych fragmentów nie upieczonego jeszcze ciasta.

6. 

Ciasto odkładamy aby dobrze wystygło. Podczas stygnięcia masa twarogowa ciągle będzie się zapadać w kakaowym cieście i gęstnieć.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się