swiatwemnie.pl

Łagodny czekoladowy deser

Przepis na deser z biszkoptów i łagodnego kremu z budyniu. Deser może być podawany w eleganckich pucharkach.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 600 ml  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 1 sztuka

Do 300 ml mleka wsypujemy kryształowy i waniliowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.

2. 

żółtko jajka 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  kakao proszek 20 g

W reszcie zimnego mleka mieszamy mąkę, kakao oraz żółtko i mieszając wlewamy całość do gorącego mleka.

3. 

Krem gotujemy cały czas mieszając, dopóki nie zgęstnieje.

4. 

masło 50 g

Gdy krem trochę ostygnie dodajemy do niego masło i mieszamy.

5. 

długie biszkopty 150 g  czarna kawa  rum 3 ml

Długie biszkopty (lady fingers) zanurzamy na 3 sekundy w mocnej kawie z odrobiną rumu i układamy je w formie.

6. 

Formę zalewamy wystudzonym kremem.

7. 

Na wierzchu układamy resztę kawowych biszkoptów a potem całość wkładamy do lodówki.

8. 

bita śmietana  polewa czekoladowa

Schłodzony deser wyciągamy z formy, polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się