swiatwemnie.pl

Kostka karmelowo - orzechowa

Świetny przepis na ciasto z orzechowo - karmelowym kremem i masą marcepanową.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Orzechowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 g  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 ml  mąka chlebowa pszenna T750 80 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  mielone orzechy włoskie 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy olej i wodę. Mieszając dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Orzechowy korpus

2. Waniliowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 ml  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

W ten sam sposób, co w poprzednim kroku, pieczemy korpus waniliowy, do którego już nie dodajemy orzechów.

Waniliowy korpus

3. Karmelowe nadzienie

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 300 g

Słodkie skondensowane mleko gotujemy w nieotwartej jeszcze puszce przez około 2 godziny. Odstawiamy, aby wystygło. Gdy już będzie zimne, ubijamy go z miękkim masłem.

Karmelowe nadzienie

4. Orzechowe nadzienie

mielone orzechy włoskie 170 g  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 7 łyżek  masło 50 g  rum

Razem mieszamy zmielone orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, masło i odrobinę rumu.

Orzechowe nadzienie

5. Nadziewanie

Podstawą ciasta jest orzechowy korpus, który smarujemy równo masą orzechową, z kolei na masie orzechowej smarujemy równomiernie krem karmelowy. Mniej więcej 1/4 kremu odkładamy sobie, na posmarowanie waniliowego korpusu i zdobienie. Ciasto przykrywamy korpusem waniliowym, który cienko smarujemy odłożoną częścią kremu aby przykleiła się do niego masa marcepanowa.

Nadziewanie

6. Masa marcepanowa

margaryna 100 g  mleko w proszku 100 g  cukier puder 100 g

Razem mieszamy margarynę, mleko w proszku, cukier oraz aromat migdałowy. Na posypanej cukrem folii rozwałkowujemy do takiej wielkości, aby pokryła całą powierzchnię ciasta.

Masa marcepanowa

7. Ozdabianie

Przy pomocy wałka ostrożnie przenosimy ją na ciasto i odkrawamy brzegi. Gdy zgęstnieje, gotowe ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek ozdabiamy resztą kremu.

Ozdabianie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się