swiatwemnie.pl

Kokosowe serduszka

Ulubione kokosowe ciasto nie tylko dla zakochanych na Walentynki :) Nie pieczony smakołyk zabarwiony świeżym sokiem z buraczków ćwikłowych, którego smaku nie poczujecie.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

burak ćwikłowy 150 g

Surowe buraczki ćwikłowe obieramy i na drobno trzemy. Wkładamy do sitka i wyciskamy sok.

2. 

cukier kryształ 1 łyżeczka

Do soku dodajemy cukier, krótko gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

3. 

wiórki kokosowe 200 g  mleko w proszku 100 g  skondensowane słodzone mleko 300 g

Do miski wsypujemy kokos, mleko w proszku i dolewamy słodzone skondensowane mleko.

4. 

Wyrabiamy pewną kokosową masę.

5. 

wiórki kokosowe

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na stolnicy posypanej kokosem. Na środku wykrawamy prostokąt 20 x 15 cm.

6. 

Brzegi odcinamy i wkładamy do głębokiego talerza i zabarwiamy przygotowanym sokiem z buraczków (3 łyżeczki).

7. 

Z zabarwionej kokosowej masy wytwarzamy walec 20 cm długi o średnicy 5 cm a następnie formujemy na kształt daszku (trójkąt równoboczny, jego boki mają około 5 cm długości).

8. 

Na jednej stronie wyrabiamy za pomocą rączki łychy ryzę i delikatnie formujemy tak, aby nam w przekroju wytworzyło się serduszko. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

9. 

Kolorową masę wyciągamy z zamrażalki i kładziemy na przygotowany prostokąt białej kokosowej masy, około 2 cm od brzegu.

10. 

Brzegi zaginamy i delikatnie wciskamy do ryzy na serduszku.

11. 

Dokładamy drugą stronę białej masy, delikatnie wytwarzamy szpic serduszka a brzeg zaginamy do ryzy.

12. 

Delikatnie dociskamy rączką łychy, aby wytworzyło się pewne złączenie.

13. 

Obtaczamy w kokosie, zapakowujemy do foli aluminiowej i odstawiamy do lodówki do stężenia.

14. 

Przed podaniem kroimy na około 1 cm plasterki. Kroimy mokrym nożem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się