Kokosowe serduszka
Ulubione kokosowe ciasto nie tylko dla zakochanych na Walentynki :) Nie pieczony smakołyk zabarwiony świeżym sokiem z buraczków ćwikłowych, którego smaku nie poczujecie.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Bez pieczenia,Walentynki,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 300 | gramów | |
wiórki kokosowe | 200 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 150 gramów
Surowe buraczki ćwikłowe obieramy i na drobno trzemy. Wkładamy do sitka i wyciskamy sok.
3.
wiórki kokosowe 200 gramów • mleko w proszku 100 gramów • skondensowane słodzone mleko 300 gramów
Do miski wsypujemy kokos, mleko w proszku i dolewamy słodzone skondensowane mleko.
4.
Wyrabiamy pewną kokosową masę.
5.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na stolnicy posypanej kokosem. Na środku wykrawamy prostokąt 20 x 15 cm.
6.
Brzegi odcinamy i wkładamy do głębokiego talerza i zabarwiamy przygotowanym sokiem z buraczków (3 łyżeczki).
7.
Z zabarwionej kokosowej masy wytwarzamy walec 20 cm długi o średnicy 5 cm a następnie formujemy na kształt daszku (trójkąt równoboczny, jego boki mają około 5 cm długości).
8.
Na jednej stronie wyrabiamy za pomocą rączki łychy ryzę i delikatnie formujemy tak, aby nam w przekroju wytworzyło się serduszko. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.
9.
Kolorową masę wyciągamy z zamrażalki i kładziemy na przygotowany prostokąt białej kokosowej masy, około 2 cm od brzegu.
10.
Brzegi zaginamy i delikatnie wciskamy do ryzy na serduszku.
11.
Dokładamy drugą stronę białej masy, delikatnie wytwarzamy szpic serduszka a brzeg zaginamy do ryzy.
12.
Delikatnie dociskamy rączką łychy, aby wytworzyło się pewne złączenie.
13.
Obtaczamy w kokosie, zapakowujemy do foli aluminiowej i odstawiamy do lodówki do stężenia.
14.
Przed podaniem kroimy na około 1 cm plasterki. Kroimy mokrym nożem.
Smacznego!