swiatwemnie.pl

Kokosowe kwiatki

Wspaniałe bożonarodzeniowe kokosowo - kakaowe ciasteczka.

 

Ilość porcji: 35

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
mąka chlebowa pszenna T750260gramów
kakao proszek100gramów
żółtko jajka2sztuki
masło250gramów
cukier puder120gramów
cukier puder200gramów
rum2łyżki
białko jajka4sztuki
cukier waniliowy16gramów
wiórki kokosowe200gramów

1. Wyrabianie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 260 g  kakao proszek 100 g  żółtko jajka 2 sztuki  masło 250 g  cukier puder 120 g  rum 2 łyżki

Mąkę mieszamy z kakaem, cukrem pudrem, żółtkami, masłem i rumem. Ugniatamy ręcznie ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Wyrabianie ciasta

2. Wałkowanie ciasta

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy do grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego kwiaty albo inne kształty.

Wałkowanie ciasta

3. Ubijanie śmietany

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 200 g  cukier waniliowy 16 g  wiórki kokosowe 200 g

Z białek ubijamy pianę, do której dodajemy cukier, cukier waniliowy i kokos.

Ubijanie śmietany

4. Pieczenie

Masę nakładamy łyżeczką na kwiatki. Pieczemy na blasze przez 10 minut w temperaturze 150 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się