PRZEPISY

Kasztanowe niedźwiedzie łapki

Kasztanowe niedźwiedzie łapki

Delikatne, puszyste ciasteczka. Smaczna odmiana tradycyjnych świątecznych ciasteczek - niedźwiedzie łapki.

przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder100gramów
cukier puder-
jajka kurze2sztuki
kakao proszek10gramów
kasztanowe puree250gramów
masło125gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia10gramów

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów

Łychą wymieszamy masło z cukrem.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  kakao proszek 10 gramów

Dodajemy jajka i kakao.

3. 

kasztanowe puree 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręką mieszamy ciasto, które jest nieco lepkie. Wkładamy je do lodówki na godzinę żeby stężało.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Foremki na łapki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

5. 

Ciasto po częściach wyciągamy z lodówki. Formujemy z niego odpowiednio wielkie kulki (ich wielkość zależy od wielkości foremek). Kulki wkładamy do foremki i ugniatamy. Ciasto musi być ugniecione maksymalnie do połowy foremki - podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni ją całą.

6. 

Napełnione foremki układamy na blachę i 15 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

7. 

Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek...

8. 

cukier puder

... i obtaczamy w cukrze.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się