swiatwemnie.pl

Karmelowo-bananowy tort

Wyśmienity tort z delikatnym kremem pełnym bananów w karmelu i ulubioną bitą śmietaną.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Spód

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 g  kakao proszek 15 g

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

Spód

2. 

białko jajka 4 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 80 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę i stopniowo na przemian dodajemy ją razem z mąką i proszkiem do pieczenia do żółtek.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortownicy i pieczemy ( w 180°C 12 minut). Odstawiamy do wychłodnięcia.

4. Budyniowo-maślany krem

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  cukier waniliowy 10 g  budyń waniliowy w proszku 80 g

Z mleka, cukru waniliowego i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Budyniowo-maślany krem

5. 

masło 200 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem i łączymy z budyniem. Ubijamy na gładką masę.

6. Karmelowe banany

banan 1 kg

Banany obieramy i kroimy na kółeczka.

Karmelowe banany

7. 

cukier kryształ 100 g  skondensowane słodzone mleko 100 ml

Na dużej patelni karmelizujemy cukier i dolewamy do niego skondensowane mleko.

8. 

Po rozpuszczeniu ...

9. 

... dodajemy do karmelu kółeczka bananów.

10. 

Banany chwilę w karmelu opiekamy i wyciągamy je na talerz. Zostawiamy do wystudzenia. Część karmelu z patelni nabieramy do cukierniczej strzykawki i odkładamy na bok.

11. 

Wystudzone banany ostrożnie dodajemy do kremu ...

12. 

migdały płatki

... i krem warstwami układamy na spodzie. Wygładzamy i przekładamy tort na paterę tortową na której boki tortu posypujemy pokrojonymi płatkami migdałów albo mielonymi orzechami. Tort wkładamy do lodówki do stężenia na 2 godziny.

13. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Śmietanę do ubijania na gęsto ubijamy i bogato aplikujemy na nadzienie. Ozdabiamy karmelem ze strzykawki i do podania przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się