swiatwemnie.pl

Chałka Bożonarodzeniowa

Domowa jest najlepsza. Przez cały rok na śniadanie na drugi dzień po upieczeniu, na Boże Narodzenie do kapustnicy. Dzieci lubią także „świąteczne dukatowe bułeczki”, kiedy chałkę pokroimy na kawałki i na talerzu zalejemy ją budyniem waniliowym.

 

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

rodzynki 60 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  świeże drożdże 30 g  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 20 g  masło 125 g  jajka kurze 1 sztuka  mąka chlebowa pszenna T750 300 g  mąka luksusowa pszenna T550 200 g

Rodzynki myjemy i przez chwilę moczymy w wodzie. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki (z odważonych składników) i rozdrabniamy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, rozczyn i odcedzone rodzynki.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto mieszamy i odstawiamy w naczyniu pod przykryciem. Odstawiamy by wyrosło na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

3. 

Ciasto wyciągamy i kładziemy na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na sześć większych części i dwie mniejsze. Z większych części formujemy 6 walców o długości około 35 cm, a z mniejszych walce o długości 20 cm.

4. 

Z trzech walców pleciemy warkocz i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianego wałka, delikatnie naciskając robimy zagłębienie pośrodku warkocza przez całą długość.

5. 

Z pozostałych trzech części formujemy warkocz i wkładamy go do zagłębienia wykonanego w pierwszym warkoczu. Powtarzamy kroki wykonane przy pierwszym warkoczu i ponownie tworzymy zagłębienie.

6. 

Splatamy dwa ostatnie wałki ciasta, a powstały w ten sposób warkocz układamy do zagłębienia uformowanego w drugim warkoczu.

7. 

Z różnych stron ciasta wbijamy krótkie wykałaczki, aby nie straciło ono swojego kształtu podczas pieczenia. Pozostawiamy na blasze jeszcze przez 20 minut.

8. 

jajka kurze 1 sztuka

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy także posypać migdałami do smaku. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze około 150 - 170 °C przez 35 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wyciągamy wykałaczkę, jeśli ciasto nie przylepia się do niej, oznacza to, że jest dobrze upieczone.

9. 

Upieczone ciasto po usunięciu wykałaczek smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Po ostygnięciu kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się