swiatwemnie.pl

Amerykańska kostka

Sprawdzony przepis na doskonałe amerykańskie kostki z bitą śmietaną i z delikatnym czekoladowym kremem na słodziutkim orzechowym spodzie. Coś dodać? Po prostu Mniaaam :)

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Orzechowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 g

Żółtka mieszamy z cukrem aż do piany.

Orzechowy spód

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

orzechy włoskie 150 g  bułka tarta 180 g

Orzechy mielimy i stopniowo je dodajemy do żółtek razem z drobną bułką tartą.

4. 

Na koniec do ciasta wmieszamy lekko pianę z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Mniejszą brytfannę natłuszczamy, posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku i zostawiamy do wystygnięcia.

6. Bita śmietana

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Śmietanę kremówkę ubijamy z żelatyną i rozcieramy na spodzie.

Bita śmietana

7. Czekoladowy krem

czekolada 70% 80 g  białko jajka 2 sztuki  cukier puder 60 g

Czekoladę zmiękczamy nad parą. Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę i ubijamy do niej czekoladę.

Czekoladowy krem

8. 

Krem nanosimy na pianę ...

9. 

... i rozcieramy. Ciasto zostawiamy kilka godzin w lodówce. Przed podaniem kroimy na kostki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się