PRZEPISY

Kostka karmelowo - orzechowa

Kostka karmelowo - orzechowa

Świetny przepis na ciasto z orzechowo - karmelowym kremem i masą marcepanową.

przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,masło,masło,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
cukier puder100gramów
cukier puder7łyżek
cukier waniliowy2sztuki
jajka kurze10sztuk
margaryna100gramów
masło350gramów
mielone orzechy włoskie5łyżek
mielone orzechy włoskie170gramów
mleko w proszku100gramów
mąka chlebowa pszenna T750180gramów
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum-
skondensowane słodzone mleko1sztuka
woda100mililitrów

 

Przepis

1. Orzechowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  mielone orzechy włoskie 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy olej i wodę. Mieszając dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

2. Waniliowy korpus

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

W ten sam sposób, co w poprzednim kroku, pieczemy korpus waniliowy, do którego już nie dodajemy orzechów.

3. Karmelowe nadzienie

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 300 gramów

Słodkie skondensowane mleko gotujemy w nieotwartej jeszcze puszce przez około 2 godziny. Odstawiamy, aby wystygło. Gdy już będzie zimne, ubijamy go z miękkim masłem.

4. Orzechowe nadzienie

mielone orzechy włoskie 170 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 7 łyżek  masło 50 gramów  rum

Razem mieszamy zmielone orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, masło i odrobinę rumu.

5. Nadziewanie

Podstawą ciasta jest orzechowy korpus, który smarujemy równo masą orzechową, z kolei na masie orzechowej smarujemy równomiernie krem karmelowy. Mniej więcej 1/4 kremu odkładamy sobie, na posmarowanie waniliowego korpusu i zdobienie. Ciasto przykrywamy korpusem waniliowym, który cienko smarujemy odłożoną częścią kremu aby przykleiła się do niego masa marcepanowa.

6. Masa marcepanowa

margaryna 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów  cukier puder 100 gramów

Razem mieszamy margarynę, mleko w proszku, cukier oraz aromat migdałowy. Na posypanej cukrem folii rozwałkowujemy do takiej wielkości, aby pokryła całą powierzchnię ciasta.

7. Ozdabianie

Przy pomocy wałka ostrożnie przenosimy ją na ciasto i odkrawamy brzegi. Gdy zgęstnieje, gotowe ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek ozdabiamy resztą kremu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie