Kokosanki
Suchy wypiek o smaku kokosowym. Klasyczny przysmak bożonarodzeniowych stołów.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),wiórki kokosowe,cukier puder,cukier puder,masło,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 250 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 250 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 600 | gramów | |
wiórki kokosowe | 250 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 600 gramów • wiórki kokosowe 250 gramów • cukier puder 250 gramów • masło 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Ze wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Formowanie ciasta
Następnie ciasto przeciskamy przez ozdobną foremkę zainstalowaną w maszynce do mięsa.
3.
Jeżeli nie posiadamy ozdobnej foremki na maszynkę, możemy wykrawać kokosanki przy pomocy klasycznych foremek.
4. Pieczenie
Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze przez 6 - 8 minut w temperaturze 150°-180° C.
5. Zdobienie
cukier waniliowy • cukier puder
Jeszcze ciepłe kokosanki obtaczamy z każdej strony w mieszance z cukru pudru i cukru waniliowego.
Smacznego!