PRZEPISY

Kawowe ciasto

Kawowe ciasto

Delikatny kakaowy spód, kawowy krem i bita śmietana.

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,budyń karmelowy - proszek,śmietana do ubijania (30-33%),kawa ziarnista mielona,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń karmelowy - proszek60gramów
cukier kryształ140gramów
cukier puder90gramów
cukier waniliowy10gramów
kakao proszek2łyżki
kawa rozpuszczalna1łyżka
kawa ziarnista mielona1łyżka
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia10gramów
woda50mililitrów
śmietan-fix5gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptowego ciasta

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 140 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 50 mililitrów  kakao proszek 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  białko jajka 4 sztuki  kawa ziarnista mielona 1 łyżka

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę, stopniowo dodajemy olej, ciepłą wodę, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.

2. Pieczenie

Ciasto wylewamy na blachę (około 30x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na 170°C.

3. Przygotowanie kawowego kremu

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 60 gramów  kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Najpierw gotujemy budyń: do miski odlewamy troszkę mleka (resztę dajemy gotować), mieszamy w nim karmelowy budyń w proszku i kawę rozpuszczalną. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy na gęsto. Często mieszając wystudzamy.

4. 

masło 200 gramów  cukier puder 90 gramów

Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do miękkiego masła, dodajemy cukier i ubijamy na gładki krem.

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  śmietan-fix 5 gramów

Śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fix ubijamy mikserem elektrycznym na gęsto.

6. Nadziewanie i zdobienie

Na wystudzony spód nanosimy kawowy krem i wyrównujemy.

7. 

Na krem smarujemy bitą śmietanę z pomocą widelca i robimy ozdobne rysy. Posypujemy kakaem, kawą albo startą czekoladą. Ciasto dobrze schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie