Kostka karmelowo - orzechowa
Świetny przepis na ciasto z orzechowo - karmelowym kremem i masą marcepanową.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,masło,masło,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | 7 | łyżek | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 10 | sztuk | |
margaryna | 100 | gramów | |
masło | 350 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 5 | łyżek | |
mielone orzechy włoskie | 170 | gramów | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 180 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
rum | - | ||
skondensowane słodzone mleko | 1 | sztuka | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Orzechowy korpus
jajka kurze 5 sztuk • cukier kryształ 100 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżka • woda 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • mielone orzechy włoskie 5 łyżek
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy olej i wodę. Mieszając dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
2. Waniliowy korpus
jajka kurze 5 sztuk • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 1 łyżka • woda 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
W ten sam sposób, co w poprzednim kroku, pieczemy korpus waniliowy, do którego już nie dodajemy orzechów.
3. Karmelowe nadzienie
skondensowane słodzone mleko 1 sztuka • masło 300 gramów
Słodkie skondensowane mleko gotujemy w nieotwartej jeszcze puszce przez około 2 godziny. Odstawiamy, aby wystygło. Gdy już będzie zimne, ubijamy go z miękkim masłem.
4. Orzechowe nadzienie
mielone orzechy włoskie 170 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • cukier puder 7 łyżek • masło 50 gramów • rum
Razem mieszamy zmielone orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, masło i odrobinę rumu.
5. Nadziewanie
Podstawą ciasta jest orzechowy korpus, który smarujemy równo masą orzechową, z kolei na masie orzechowej smarujemy równomiernie krem karmelowy. Mniej więcej 1/4 kremu odkładamy sobie, na posmarowanie waniliowego korpusu i zdobienie. Ciasto przykrywamy korpusem waniliowym, który cienko smarujemy odłożoną częścią kremu aby przykleiła się do niego masa marcepanowa.
6. Masa marcepanowa
margaryna 100 gramów • mleko w proszku 100 gramów • cukier puder 100 gramów
Razem mieszamy margarynę, mleko w proszku, cukier oraz aromat migdałowy. Na posypanej cukrem folii rozwałkowujemy do takiej wielkości, aby pokryła całą powierzchnię ciasta.
7. Ozdabianie
Przy pomocy wałka ostrożnie przenosimy ją na ciasto i odkrawamy brzegi. Gdy zgęstnieje, gotowe ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek ozdabiamy resztą kremu.
Smacznego!